... طلبه ای که
در سن دوازده سالگی به حوزه علمیه مشهد عزیمت نموده و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی اشتغال می ورزد. در سال 1316 علیرغم مبارزه شدید رضاخان با روحانیت و علیرغم مخالفت دوستان و نزدیکان، برای تکمیل تحصیلات خود عازم حوزه علمیه قم می شود در حالی که به تازگی موسس گرانقدر آن آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی دیده از جهان فروبسته و ریاست حوزه را سه تن از مدرسان بزرگ آن آیات عظام سید محمد حجت، سید صدرالدین صدر و سید محمد تقی خوانساری به عهد گرفته اند.
در دوره اقامت پانزده ساله خود در قم از محضر مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (در فقه و اصول) و حضرت امام خمینی ( به مدت 12 سال در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول) و مرحوم علامه سید محمد حسین طباطبائی (در فلسفه : الهیات شفای بوعلی و دروس دیگر) بهره می گیرد. قبل از هجرت آیت الله العظمی بروجردی به قم نیز استاد شهید گاهی به بروجرد می رفته و از محضر ایشان استفاده می کرده است. مولف شهید مدتی نیز از محضر مرحوم آیت الله حاج میرزا علی آقا شیرازی در اخلاق و عرفان بهره های معنوی فراوان برده است. از اساتید دیگر استاد مطهری می توان از مرحوم آیت الله سید محمد حجت ( در اصول) و مرحوم آیت الله سید محمد محقق داماد (در فقه) نام برد. وی در مدت اقامت خود در قم علاوه بر تحصیل علم، در امور اجتماعی و سیاسی نیز مشارکت داشته و از جمله با فدائیان اسلام در ارتباط بوده است. در سال 1331 درحالی که از مدرسین معروف و از امیدهای آینده حوزه به شمار می رود به تهران مهاجرت می کند. در تهران به تدریس در مدرسه مروی و تألیف و سخنرانیهای تحقیقی می پردازد. در سال 1334 اولین جلسه تفسیر انجمن اسلامی دانشجویان توسط استاد مطهری تشکیل می گردد. در همان سال تدریس خود در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران را آغاز می کند. در سالهای 1337 و 1338 که انجمن اسلامی پزشکان تشکیل می شود .استاد مطهری از سخنرانان اصلی این انجمن است و در طول سالهای 1340 تا 1350 سخنران منحصر به فرد این انجمن می باشد که بحثهای مهمی از ایشان به یادگار مانده است. کنار امام بوده است به طوری که می توان سازماندهی قیام پانزده خرداد در تهران و هماهنگی آن با رهبری امام را مرهون تلاشهای او و یارانش دانست. در ساعت 1 بعد از نیمه شب روز چهارشنبه پانزده خرداد 1342 به دنبال یک سخنرانی مهیج علیه شخص شاه به وسیله پلیس دستگیر شده و به زندان موقت شهربانی منتقل می شود و به همراه تعدادی از روحانیون تهران زندانی می گردد. پس از 43 روز به دنبال مهاجرت علمای شهرستانها به تهران و فشار مردم، به همراه سایر روحانیون از زندان آزاد می شود.
پس از تشکیل هیئتهای موتلفه اسلامی، استاد مطهری از سوی امام خمینی همراه چند تن دیگر از شخصیتهای روحانی عهده دار رهبری این هیئتها می گردد. پس از ترور حسنعلی منصور نخست وزیر وقت توسط شهید محمد بخارایی کادر رهبری هیئتهای موتلفه شناسایی و دستگیر می شود ولی از آنجا که قاضی یی که پرونده این گروه تحت نظر او بود مدتی در قم نزد استاد تحصیل کرده بود به ایشان پیغام می فرستد که حق استادی را به جا آوردم و بدین ترتیب استاد شهید از مهلکه جان سالم بدر می برد.
در این زمان وی به تألیف کتاب در موضوعات مورد نیاز جامعه و ایراد سخنرانی در دانشگاهها، انجمن اسلامی کردن محتوای نهضت اسلامی پزشکان، مسجد هدایت، مسجد جامع نارمک و غیره ادامه می دهد. به طور کلی استاد شهید که به یک نهضت اسلامی معتقد بود نه به هر نهضتی، برای اسلامی کردن محتوای نهضت تلاشهای ایدئولوژیک بسیاری نمود و با اقدام به تأسیس حسینیه ارشاد نمود و با کجرویها و انحرافات مبارزه سرسختانه کرد. در سال 1346 به کمک چند تن از دوستان اقدام به تأسیس حسینیه ارشاد نمود به طوری که می توان او را بنیانگذار آن موسسه دانست. ولی پس از مدتی به علت تکروی و کارهای خودسرانه و بدون مشورت یکی از اعضای هیئت مدیره و ممانعت او از اجرای طرحهای استاد و از جمله ایجاد یک شورای روحانی که کارهای علمی و تبلیغی حسینیه زیر نظر آن شورا باشد سرانجام در سال 1349 علیرغم زحمات زیادی که برای آن موسسه کشیده بود و علیرغم امید زیادی که به آینده آن بسته بود در حالی که در آن چند سال خون دل زیادی خورده بود از عضویت هیئت مدیره آن موسسه استعفا داد و آن را ترک گفت.
در سال 1348 به خاطر صدور اعلامیه ای با امضای ایشان و حضرت علامه طباطبایی و آِیت الله حاج سید ابوالفضل مجتهد زنجانی مبنی بر جمع اعانه برای کمک به آوارگان فلسطینی و اعلام آن طی یک سخنرانی در حسینیه ارشاد دستگیر شد و مدت کوتاهی در زندان تک سلولی به سربرد. از سال 1349 تا 1351 برنامه های تبلیغی مسجدالجواد را زیر نظر داشت و غالباً خود سخنران اصلی بود تا اینکه آن مسجد و به دنبال آن حسینیه ارشاد تعطیل گردید و بار دیگر استاد مطهری دستگیر و مدتی در بازداشت قرار گرفت. پس از آن استاد شهید سخنرانیهای خود را در مسجد جاوید و مسجد ارک و غیره ایراد می کرد. بعد از مدتی مسجد جاوید نیز تعطیل گردید. در حدود سال 1353 ممنوع المنبر گردید و این ممنوعیت تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت.
اما مهمترین خدمات استاد مطهری در طول حیات پر برکتش ارائه ایدئولوژی اصیل اسلامی از طریق درس و سخنرانی و تألیف کتاب است. این امر خصوصاً در سالهای 1351 تا 1357 به خاطر افزایش تبلیغات گروههای چپ و پدید آمدن گروههای مسلمان چپ زده و ظهور پدیده التقاط به اوج خود می رسد. گذشته از حضرت امام، استاد مطهری اولین شخصیتی است که به خطر سران سازمان موسوم به « مجاهدین خلق ایران » پی می برد و دیگران را از همکاری با این سازمان باز می دارد و حتی تغییر ایدئولوژی آنها را پیش بینی می نماید. در این سالها استاد شهید به توصیه حضرت امام مبنی بر تدریس در حوزه علمی قم هفته ای دو روز به قم عزیمت نموده و درسهای مهمی در آن حوزه القا می نماید و همزمان در تهران نیز درسهایی در منزل و غیره تدریس می کند. در سال 1355 به دنبال یک درگیری با یک استاد کمونیست دانشکده الهیات! زودتر از موعد مقرر بازنشسته می شود. همچنین در این سالها استاد شهید با همکاری تنی چند از شخصیتهای روحانی، «جامعه روحانیت مبارز تهران » را بنیان می
گذارد بدان امید که روحانیت شهرستانها نیز به تدریج چنین سازمانی پیدا کند. گرچه ارتباط استاد مطهری با امام خمینی پس از تبعید ایشان از ایران به وسیله نامه و غیره استمرار داشته است ولی در سال 1355 موفق گردید مسافرتی به نجف اشرف نموده و ضمن دیدار با امام خمینی درباره مسائل مهم نهضت و حوزه های علمیه با ایشان مشورت نماید. پس از شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی و آغاز دوره جدید نهضت اسلامی، استاد مطهری به طور تمام وقت درخدمت نهضت قرار می گیرد و در تمام مراحل آن نقشی اساسی ایفا می نماید. در دوران اقامت حضرت امام در پاریس، سفری به آن دیار نموده و در مورد مسائل مهم انقلاب با ایشان گفتگو می کند و در همین سفر امام خمینی ایشان را مسؤول تشکیل شورای انقلاب اسلامی می نماید. هنگام بازگشت امام خمینی به ایران مسؤولیت کمیته استقبال از امام را شخصاً به عهده می گیرد و تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن همواره در کنار رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی و مشاوری دلسوز و مورد اعتماد برای ایشان بود تا اینکه در ساعت بیست و دو و بیست دقیقه سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه سال 1358 در تاریکی شب در حالی که از یکی از جلسات فکری سیاسی بیرون آمده بود یا گلوله گروه نادان و جنایتکار فرقان که به مغزش اصابت نمود به شهادت می رسد و امام و امت اسلام در حالی که امیدها به آن بزرگمرد بسته بودند در ماتمی عظیم فرو می روند. سلام و درود خدا بر روح پاک و مطهرش.
باسلام
با آرزوی سلامتی وتوفیق روز افزون برای شما در این ماه عزیزونورانی، چند نکته رو خدمت شما عرض میکنم :
1 - اگر تمایل دارید تو وبلاگ خودتون یعنی سیرمطالعاتی مطلب بگذارید ، حتما برامون تو قسمت انتهایی وبلاگ پیام بگذارید.(بدون پیام وبلاگ خودتون رو ترک نکنید)
2 - از این به بعد برنامه کلاسها رو برای راحتی شما روی وبلاگ قرار میدیم تا در هر کجا که هستید با طرح سیر مطالعاتی در ارتباط باشید.
3 - انتقاد و پیشنهاداتون رو برای ما ارسال کنید تابرای هر چه بهتر برگزار کردن کلاسها از نظرات سودمند شما دانشجویان عزیز استفاده کنیم.
4 - از شما تقاضا داریم که نه تنها خودتون سیر مطالعاتی کتب استاد مطهری رو ادامه بدید بلکه دوستان واطرافیان رو نیز به این کار تشویق کنید.
در انتها از شما بخاطر همراهی ما در اجرای کلاسها تشکروقدر دانی می نمایم.
توضیحات طرح سیر مطالعاتی کتب شهید استاد مرتضی مطهری
1 - جلسات بصورت هفتگی و در سالن سینما (تالار میرجعفری) دایر می باشد . زمان هر جلسه پنج شنبه ها ساعت 13:45 الی 16میباشد.(در صورت تعطیلی روز پنج شنبه ، کلاسها روز یکشنبه برگزار خواهند شد.)
2 - غیبت بیش از سه جلسه بیشتر باعث حذف شخص می شود و شخص مذکور نمی تواند در امتحان پایان دوره شرکت نماید.(شرکت در کلاسها بلا مانع است.)
3 - غیبت غیر موجه بیش از دو جلسه باعث حذف سهمیه شخص برای شرکت در اردوی مشهد می گردد.
4 - گواهینامه پایان دوره تنها به کسانی تعلق می گیرد که در آزمون پایانی ، حداقل، نمره 75 از 100 را کسب نمایند.
5 - کلاسها بصورت گفتگوی آزاد صورت می گیرد و هدف از آن کسب مهارتهای لازم برای کفتگوهای دانشجویی و کرسی های آزاد اندیشی می باشد.
6 - هدف از تشکیل کلاسها بطور مداوم ، بالا بردن انگیزه دانشجویان برای مطالعه و کسب آگاهی هایی که برای یک دانشجو و طبق فرموده مقام معظم رهبری (حفضه ا...)، افسران جنگ نرم لازم و ضروری است می باشد.
7 - دوره اول طرح بصورت آزمایشی بین اعضای فعال (بسیج) دانشجویی برگزار می گردد تا در صورت موفقیت ، دوره های بعدی با فراخوان کل دانشجویان دانشگاه صورت گیرد.
8 - لازمه شرکت فعال در کلاسها ، شرکت در بحثها ، اظهار نظر در موضوع مورد بحث و استفاده بهینه از کلاس ، مطالعه مستمر و پویا در طول روز و بصورت هفتگی میباشد.
9 - برای تنوع در برگزاری کلاسها در طول طرح از اساتید مختلفی از برگزیدگان حوزه و دانشگاه دعوت بعمل می آید و هر از چند گاهی کلاسها در مکانی به غیر از تالار میر جعفری برگزار خواهد شد.
10 - انواع برنامه های فرهنگی ، اردویی ، تفریحی و دیگر برنامه های گوناگون برای شرکت کنندگان در این طرح تدارک دیده شده است.
11 - دانشجویان محترم شرکت کننده در سیر مطالعاتی می توانند طرح های خود ، برای اجرا در بسیج دانشجویی وهمچنین پیشنهادات و نظرات خود برای برگزاری هرچه بهتر طرح سیر مطالعاتی کتب استاد شهید مرتضی مطهری را تحویل دبیر طرح نمایند.
12- حضور به موقع در کلاسها و شرکت در مباحث ارائه شده توسط استاد ، نشانه ارج نهادن دانشجویان عزیز به طرح سیر مطالعاتی و نیز اشتیاق آنان برای شرکت در مباحث میباشد. لذا از دانشجویان عزیز خواهشمندیم با آمادگی کامل و سر وقت معین ، در کلاس حضور نمایند.
بسیج دانشجویی مجتمع قائم مقام فراهانی ؛ مسئول اجرایی طرح سیر مطالعاتی کتب استاد مطهری